Wat is Bouwtrend?

Bekijk hier onze introductievideo over Bouwtrend.

Bouwtrend is een zeer functionele tool om de data uit energieprestatieberekeningen te analyseren. De tool is zo ingericht dat u eenvoudig op verschillende manieren de data kunt bevragen.

Door middel van 4 hoofdkeuzes wordt u geholpen om uw vraag goed te formuleren. Om het nog makkelijker te maken zijn er een aantal voorbeeldvragen die illustreren welke soort informatie verkregen kan worden met iedere optie.

Door te klikken op 1 van de 4 keuzes, gaat u naar het bijbehorende scherm. Op het scherm selecteert u het kenmerk waarover u een vraag wil stellen. Vervolgens kunt u middels de filters aan de linkerkant een goede selectie van data maken. U kunt de selectie inperken op allerlei verschillende kenmerken van de woning, bijvoorbeeld woningtype, grootte, fabrikant verwarmingsinstallatie, plaats, etc.

Door de 2e optie (staafdiagram) te kiezen kunt u de geselecteerde dataset onderverdelen op een zelf gekozen kenmerk. Bijvoorbeeld de dataset onderverdeeld naar type verwarmingstoestel. Bouwtrend presenteert u de data in tabel en grafiek vorm. Hierdoor zijn de resultaten makkelijk te interpreteren. Bovendien kunt u de resultaten downloaden voor gebruik in uw eigen onderzoek of rapport.

Indien u de onderverdeling wilt verfijnen en tevens een relatie tussen verschillende kenmerken wilt onderzoeken, is optie 3 (het gestapelde staafdiagram) de juiste keuze. Bijvoorbeeld als u wilt zien hoeveel procent van de woningen met HR-ketel een gebalanceerd ventilatiesysteem heeft. Of als u als fabrikant van douche-wtw’s een vergelijking met andere fabrikanten wil maken om te zien hoeveel douche-wtw’s in energieprestatieberekeningen voorgeschreven zijn met een onderverdeling naar woningtype. Daarmee kunt u direct zien in welke markt u het beste presteert. U kunt ook nog een stap dieper gaan en op model-niveau kijken hoe u presteert ten opzichte van concurrerende modellen.


Met optie 4 (scatterdiagram) kunt u verbanden en trends inzichtelijk maken. Bijvoorbeeld hoe de EPC zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Of hoe de EPC zich verhoudt tot BENG 1. De verbanden die uitgezocht kunnen worden zijn oneindig, waardoor u inzichten kunt opdoen die gebruikt kunnen worden bij beleids- en marketing strategieën.

Als u een online demonstratie wilt van Bouwtrend, kunt u contact met ons opnemen.