Nieuws

45 procent nieuwbouwwoningen nog steeds voorzien van aardgas

feb 5, 2018

De aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouwwoningen vervalt, zo besliste de Tweede Kamer donderdag 25 januari jl. Een besluit dat drastische gevolgen heeft voor de bouw- en installatiesector. Uit onderzoek van online trendwatcher Bouwtrend blijkt namelijk dat ruim 45 procent van alle nieuwbouwwoningen nog altijd wordt verwarmd met een gasketel. Deze informatie is gebaseerd op analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 64.000 woningen in 2017 en 2018.

Dalende trend

Ondanks het grote aandeel CV-ketels op dit moment is de populariteit van dit verwarmingssysteem tanende. Vorig jaar lag het aandeel gasketels in de nieuwbouw nog boven de 45 procent. Voor woningen die dit jaar gebouwd worden, is dit aandeel gedaald tot iets onder de 40 procent. Bouwtrend vergeleek de landelijke inzet van CV-ketels met de gasloze varianten in nieuwbouwwoningen.

Groei duurzame verwarmingssystemen

De neergang van het aandeel gasketels wordt vooral opgevangen door de groei van warmtepompen en externe warmtelevering, zoals stadsverwarming. Met name appartementencomplexen worden steeds vaker aangesloten op een extern warmtenet. Voor de verwarming van grondgebonden woningen, zoals rijwoningen en vrijstaande woningen wordt daarentegen steeds vaker gekozen voor een warmtepomp.

Onderbouwde uitspraken

Deze trend wordt waargenomen bij analyse van de energieprestatieberekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd en hoe de woning wordt verwarmd. In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2. De informatie uit deze berekeningen is opgenomen in Bouwtrend. Hierdoor kunnen onderbouwde uitspraken worden gedaan over de trends en ontwikkelingen in de Nederlandse nieuwbouwsector.

Bouwtrend B.V.

Casuariestraat 5
2511 VB Den Haag
+31 (0)88 3467 925
KvK-nummer: 68998902